© Rootsville.eu

Gutbucket (B)
'Cristal Live Session'
Pallieter Café Herselt (28-12-23)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Gutbucket
info club: Pallieter Sessions


© Rootsville 2023


'Rust Roest' zeggen ze hier in Vlaanderen en met deze quote in het achterhoofd trokken we nog voor aanvang van 2024 richting de laatste 'Cristal Live Session' van het 'Pallieter Café' in Herselt. Voor ons speelt ten dans, of misschien ook wel niet, het blues trio 'Gutbucket' met daarin Remko Van Damme gitaar, National steel, Lapsteel en mondharmonica samen met Michael Trompeneers op drums en piano en Rik Lenaerts op basgitaar. 'Support your local bluesband' is een motto dat we sinds het ontstaan van Rootsville hoog in het vaandel dragen.

Een 'Kerstliedje' hoeft niet meer want eerlijk gezegd is met dat wel een beetje tegen gevallen de laatste optredens. Geen enkele band die de 'bells' hadden om er eentje over 'Santa Claus' tussen te smijten, op twee uitzonderingen na dan. Did they know it was Christmas time at all? Vanavond worden we dan maar ondergedompeld in de Delta blues en daarbij zitten we met 'Gutbucket' aan het juiste adres. Met Remko komen Dobro, akoestische gitaar, harmonica en de lapsteel met regelmaat aan het woord. Voeg daarbij de warme klanken van de contrabas van Rik, dewelke ik verkies boven de elektrische basgitaar en met drums en keyboard krijgen we een speciale'ke. Zo staat Michael's rechterhand paraat voor de 'black & white keys' waarbij zijn linkerhand zich ontfermt over de snare en cimbalen.

'Gutbucket', een trio welk zich volkomen toespitst op 'Delta blues' met meestal eigen originals die dan wel een link hebben met een voor ons nog bekendere song van helaas overleden iconen. Een band die eerlijk gezegd veel te weinig aan bod kan komen. Na de opener 'Old Avenue' komen we zo uit bij een gospel bluesje en met deze 'Devil's Train' zitten de vibes hier in het 'Pallieter Café' meteen goed, allee toch voor de bluesliefhebbers aanwezig.

De metalen klanken van Remko's Dobro nemen je meteen mee naar één of andere 'juke joint' way down south in de Mississippi op een of ander blues trail. De soms howlin' voice van hem doet de rest. Ook hun bluesje 'Whiskey On My Mind' kan je relateren met een meer bekendere song van de godfather van de blues, Robert Johnson.

Met de original 'Down To Mississippi' neemt Remko zijn lapsteel ter hand om zo een eerbetoon te brengen aan alle grote blues namen die voor de legacy van onze geliefkoosde muziek door de jaren heen hebben gezorgd. Een cover mag ook wel vanavond en zo brengt hij ons het gelovige 'Preacher Blues' van de hand van Son House.

Van de hemel naar de hel is waar blues over gaat waarbij de duivel steeds om de hoek loert oftwel it's like a voodoo working. Wij zitten dan nog steeds in het midden van de cotton fields, soms verstoord door het gebabbel van enkele blues mama's, met de shuffle 'Mississippi" van de hand van Robert Zimmerman blijven wij dan on the right track.

We krijgen nog een zeer mooie ballad waarbij het dan toch plots even stil wordt hier in het 'Pallieter Café'. Als eerbetoon aan die machtige Howlin' Wolf schreef Remko het daaropvolgende 'Smokestack Blues'. We blijven met deze 'Gutbucket' diep in het zuiden dwalend tussen de cotton fields en de swamps wachtend op de juiste mama.

Met hun eigen nummers als  'Mind Like Hell', 'Long Black Hair' en het oppeppende 'Shake It' bezorgen die van 'Gutbucket' ons toch op het laatste momentum van 2023 een Bluezy night hier in de voorstad van Gevarenwinkel en kunnen we zo al wat verder kijken in de toekomst van wat volgend jaar zal gaan brengen. Aan al talrijke lezers en muziek liefhebbers nog een gezond en voorspoedig 2024 gewenst en tot in den draai...

Even white men can play the blues!!!